Aile Konutu Şerhi Nedir ?

aile konutu

AİLE KONUTU NEDİR?

Aile konutu, eşlerin sürekli bir şekilde çocukları ile birlikte yaşamlarını sürdürdükleri konuttur. Bununla birlikte, aile konutu, eşlerin ortak irade ile birlikte seçtiği ve ortak yaşamlarını sürdürdükleri herkesçe bilinen ve belirlenebilen konuttur.

Eşlerin devamlılık arz etmeyen geçici evleri, yazlıkları veya bağ evi gibi belirli sürelerde kullandıkları evleri  aile konutu olarak kabul edilemez.

Aile konutu kavramı,Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesinde düzenlenmiştir.Buna göre;

Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini (Ek ibare: 6518 S.K. m.44 – yürürlük: 19.2.2014) “tapu müdürlüğünden” isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.

AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR?

Aile konutu şerhi, bir konutun aile konutu olduğunu göstermek ve üçüncü kişileri bu amaçla bilgilendirmek amacıyla tapuya kaydedilebilen şerh türüdür.Aile konutu şerhinin başlıca amacı,konutun mülkiyetine sahip eşin, diğer eşin rızası olmadan evin satışını engellemek ve satın almak isteyen kişinin de konutun bir aile konutu olduğunu öğrenmesini sağlamaktır.Tapu kaydında aile konutu şerhi bulunan bir konutun satışı ancak eşlerin ortak rızası ile mümkündür.

Eşlerden biri yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhini koydurabilirler.Bununla birlikte bir konutun aile konutu olduğuna ilişkin bir çekişme mevcut ise aile mahkemesine yapılacak başvuru ile tapu kaydına aile konutu şerhi koyulması talep edilebilir.Aile konutu şerhi taraflar arasında evlilik birliği devam ettiği sürece gecerliliğini korur, ancak evlilik devam ederken eşlerin birlikte talebi ile bu şerh kaldırılabilmektedir.